Tel. +31 (0) 33 760 0270

De “stugge” Zwitser?


Mensen vragen ons, of het echt zo is, dat de Zwitser in het algemeen stug is. Tsja, wat moet je hier op antwoorden. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken; en denk ook dat het uitmaakt of je in een stad of in een dorp woont. Heb je kinderen? Ben je actief in een vereniging? Nou ja, und so weiter…

Weet je, ook in Nederland Staat je buurman niet gelijk met een ” van harte welkom taart” voor de deur, toch? Hier ook niet.
Wat ik gemerkt heb in ieder geval, is dat “ze” de Nederlanders erg spontaan vinden. En in principe zien ze “ons” ook niet echt als buitenlanders.
Ook is me opgevallen, dat het even duurt, voordat “ze” zich echt openstellen. Maar goed, de aanhouder wint, dus blijven we regelmatig feestjes, apero’s en spontane bbq’s organiseren. Waar ik bij moet vermelden, dat je wel duidelijk moet zijn, wat precies het plan is. Dus als je mensen uitnodigt voor een apero, dan vinden ze het niet logisch, dat je dan ook gelijk mee- eet (spreek uit ervaring… haha, nog een week boeuf bourguignon gegeten!).Verder wordt er meestal gevraagd, wat ze mee kunnen brengen. En dat is meestal een “Kuchen”. Dus je dessert is dan geregeld.
Ook hebben ze graag ruim van tevoren een aankondiging van je festiviteiten. Dus even bij de buren langs gaan, om ze spontaan op de borrel te vragen, is wel erg “schrikken”.
Maar, langzamerhand hebben we nu echt een Zwitserse vrienden en kennissen kring opgebouwd. En dan loopt het eigenlijk heel soepel!Dus nu kunnen we inmiddels wel spontaan het glas heffen op bijvoorbeeld de nieuwe pergola, die manlief gebouwd heeft. Fijn ook, dat je dan gelijk hoort, dat je daar toch echt een vergunning voor nodig had gehad… Gelukkig waren ze bij de gemeente flexibel, dus mocht het nieuwe houten bouwwerk blijven staan.
Ach, en anders hadden we genoeg hout gehad, om weer een “Grillier” avondje te organiseren!!
Uf wiederluege miteinand, und ein Guete!