Tel. +31 (0) 33 760 0270

Verhuizen op zijn Zwitsers


Renske Heddema


Wir haben uns für Sie entschieden’; de verhuurmakelaar legt zoveel stroop in zijn stem dat ik de telefoon van louter gelukzaligheid bijna laat vallen.

Hoera! Ik heb de woning! Te midden van dertig andere sollicitanten voor de flat ben ik de gelukkige. Dat de huur vrijwel meteen ingaat en ik een overlap van een paar maanden met mijn oude huis heb, neem ik voor lief.  Zo schaars zijn goede huurwoningen in Zurich.

Maandenlang heb ik mijn hele doopceel voor verhuurders gelicht, een bewijs ingestuurd dat ik schuldenvrij ben, de reden van de verhuizing moeten vermelden, en misschien nog wel het belangrijkste: referenties moeten opgeven. Van mijn werkgever en de huidige huisbaas.  Je kunt ook maar beter niet te vaak verhuisd zijn. Het kan immers duiden op lastig of lawaaierig huurdersgedrag. Een smetteloze wooncarrière is hier goud waard. Huurders voelen de hete adem van de huiseigenaar eigenlijk voortdurend in de nek.

En toch huurt ruim 62 % van de Zwitsers. Hoewel het aantal huiseigenaren stijgt, blijft de norm om te huren, zeker in de steden. Ook huren Zwitsers liever een appartement dan een eengezinswoning.  En ze vinden het niet erg wasmachine en droger te delen. In de kelder van het flatgebouw bevindt zich in Zwitserland de waskeuken, die moet worden gebruikt volgens een strak was schema. Wie zich niet stipt houdt aan het rooster kan rekenen op klachten van de buren.

Het lijkt haast wel of de Zwitsers het leuk vinden hun tomeloze ijver tot in de privésfeer door te trekken. Op het werk waakt de baas, thuis is het de buurman.  Het gebruik is op zijn retour, wat jammer is, want de sleutel van de waskeuken heeft een bijna mythische betekenis.  Een gedeelde waskeuken kan worden opgevat als het toppunt van de Zwitsers democratie. Een debatje over de sleutel is een goede leerschool voor het volgende referendum!

Je moet dus als huurder altijd scherp blijven. Een vriendin heeft nauwelijks haar nieuwe woning betrokken, of de eigenaar claimt die, zogenaamd voor zijn ouders. Al snel blijkt dat hij die truc al eens eerder heeft uitgehaald, dat kan ze bewijzen. Toch heeft ze weinig kans de strijd tegen de huisbaas te winnen. Want huurbescherming is er nauwelijks.  Dus kan ze beginnen aan de grote schoonmaak voor de oplevering.

Die is helemaal een nachtmerrie voor huurders.  De schoorsteen dient professioneel geveegd, afvoeren ontstopt, geen grassprietje tussen de balkontegels, ovens en koelkasten brandschoon, bakplaten vervangen, garages zonder enige olievlek op het beton. Wie een muurtje heeft geschilderd moet die onverbiddelijk in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Er is een hele bedrijfstak ontstaan in Schlussreinigung, eindschoonmaak, met garantie.  Je betaalt die 1000 tot 2000 Euro grif om de eventuele gebreken te verbloemen. Want anders wordt fors gekort op de drie maanden borg, die bij aanvang van de huurperiode is gestort.

Het enige douceurtje dat je als huurder te wachten staat, is dat je nieuwe woning perfect geschilderd, vaak zelfs gerenoveerd en voorzien van nieuwe elektronische apparaten kan worden betrokken. Kun je even bijkomen van de stress.

Renske Heddema is Zwitserland correspondent van o.a. Elsevier, Trouw, Knack, de Nederlandse en Belgische publieke omroep. Ze woont in Zurich en is daar covoorzitter van de Adviesraad van Buitenlanders. Elke maand verzorgt ze een column voor Schmidt Global.