Tel. +31 (0) 33 760 0270

Uitdagingen voor Zwitserse wintersport


Renske Heddema

Misschien bent u net weer terug van de wintersport. Een kleine kans dat Zwitserland uw bestemming was. Met de Zwitserse frank die nog maar net iets meer waard is dan de Euro, is een wintersportvakantie in Zwitserland peperduur geworden. Met lede ogen moesten de Zwitsers toezien hoe de vakantiedagen op hun witte pistes de laatste tien jaar van 29.3 miljoen per jaar terugliepen naar 21,6 miljoen. Bijna een derde terugloop dus. Oostenrijk telt daarentegen 51.9 miljoen bezoeken aan hun sneeuwarena’s en scoort daarmee bijna 2.5 keer zo hoog. Bij die gasten zitten overigens ook veel Zwitsers. Want ook zij kunnen met hun harde frank meer wintersport kopen in de Eurobuurlanden dan thuis.

Maar de bedreigingen voor de Zwitserse wintersport komen ook uit andere hoek. De gevolgen van de klimaatverandering zijn hier beter zichtbaar dan waar dan ook. Een recente Zwitserse studie (http://www.naturwissenschaften.ch) berekende dat de Alpen twee keer zo snel opwarmen als de rest van de wereld. Is de gemiddelde wereldtemperatuur sinds 1850 met 0,85 graden gestegen; in Zwitserland is dat met 1.8 graden het dubbele. Elk jaar worden de gletsjers in de Alpen zienderogen kleiner. De voorspelling is dat ze voor het einde van de 21ste eeuw grotendeels zijn weggesmolten. De sneeuwgrens stijgt; het winterseizoen wordt korter. De populaire wintersportweek tussen kerst en oud en nieuw is binnenkort nog maar voor 30 % van de gebieden sneeuwzeker.

Je ziet het aan de inzet van sneeuwkanonnen. Ze zijn net zo’n vertrouwd beeld geworden als de sneeuwtractoren. Kleinere skigebieden kunnen zich die sneeuwkanonnen niet veroorloven en moeten sluiten. Hier wreekt zich overigens de ‘Örtligeist’, het kleingeestig denken in dorpen die elkaar wegconcurreren met hun skiliften, i.p.v. samen te werken. En omdat die gemeentes allemaal nog zelfstandig zijn – er zijn in Zwitserland maar liefst 2300 gemeentes- helpt dat natuurlijk niet. Nóg een recente spelbreker waren de bosbranden die deze winter dagenlang woedden bij wintersportgebieden in Graubünden. Een bosbrand: dat stel je je toch niet voor bij een luxe wintersportvakantie.

Gelukkig was er deze winter ook een groot lichtpunt voor de Zwitsers: de Wereldkampioenschappen Ski in St. Moritz. Zwitserland won een recordaantal medailles en dat trok navenant veel publiek. 140.000 toeschouwers kwamen naar het hooggelegen dal; de Zwitsers televisie investeerde miljoenen in opnames en uitzendingen naar de hele wereld.
Het wereldwijde reclame effect voor ‘De Top van de Wereld’ moet nog beginnen.

Renske Heddema is Zwitserland correspondent van o.a. Elsevier, Trouw, Knack, de Nederlandse en Belgische publieke omroep. Ze woont in Zurich en is daar covoorzitter van de Adviesraad van Buitenlanders. Elke maand verzorgt ze een column voor Schmidt Global.